Blog post

Verkeerd beeld

januari 20, 2019

Afgelopen tijd voelde ik me schuldig tegenover ons bijzondere meisje, waarom? Wij hebben een verkeerd beeld gekregen van haar. En uiteindelijk is ze daardoor op haar tenen gaan lopen. Ik ben blij dat het verkeerde beeld weg is. Maar ik vind het moeilijk dat we het nu pas weten.

Slim

Sinds dat ze klein is, liet ze al zien dat ze heel goed dingen kon onthouden. Kleuren in het Engels vertelde ze op haar tweede in geuren en kleuren. Ze kon al vroeg goed praten. Ze leek alles ook goed te begrijpen. Ze vertelt ons nog steeds in welke la de lepeltjes lagen in het huisje van Centerparcs ruim 4 jaar geleden. Toen ze van de crèche naar school ging werd er getwijfeld, zou ze slimmer zijn? Misschien hoogbegaafd?

Valkuil

Ze kon alles erg mooi verbloemen. Maar de toetsen op school lieten vaak een andere uitslag zien. Er werd gezegd dat ze wellicht niet goed gemaakt waren door haar gedragsproblematiek.  Maar een op een de testen afnemen was nog geen optie. Ze maakten een valkuil en we vielen er allemaal in.

Hoge pet op

Iedereen had een hoge pet van haar op. Ze kon het wel en deed ook veel. Maar achteraf gezien heeft het haar enorm veel moeite gekost. Er werd meer van haar gevraagd van haar dan wat ze aankon. Waarschijnlijk komt daar ook een stukje problematiek van het gedrag vanaf. Dat ze het gewoon niet begreep en zich daardoor machteloos voelde. Wij kregen zelf een beeld voorgehouden en gingen erin mee. Wat moet je anders? Wij dachten dat we het goed deden.

Intelligentie onderzoek

Op school kreeg ze het onderzoek, het moest allemaal even duren voor we een uitslag kregen. Maar uiteindelijk lukte het nog voor de kerstvakantie. De test was afgenomen op 31 oktober. De hulpverleners om ons heen dachten dat er mogelijk een disharmonisch profiel zou zitten.

Er is sprake van een disharmonisch profiel wanneer er significante verschillen bestaan tussen de verbale en de performale intelligentie.

bron: Balans Digitaal

Maar dit was heel minimaal. De intelligentie test liet zien dat ze sommige dingen niet begrijpt en hier ook moeite mee heeft. Ook wel een stukje dat ze dingen anders interpreteert door haar autisme. Maar het beeld dat wij van haar hadden opgebouwd bleek niet te kloppen. We hebben haar jaren overvraagd. Nooit stil gestaan bij het feit dat ze er moeite mee zou kunnen hebben.

Begrijpen

Ik ben stiekem heel erg opgelucht dat ze niet hoogbegaafd is maar gewoon een bijdehantedame die enorm goed dingen kan onthouden. En dat we haar nu kunnen helpen alles nog duidelijker uit te werken, uit te leggen. Maar ook dat we haar de tijd kunnen geven om dingen en situaties te verwerken.  Mijn lieve bijzondere meisje, ik ben zo enorm trots op je!

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige Post Volgende post