Follow:

Recensie: Anders

voorkant van het boek anders

Onze dochter heeft de leeftijd dat ze begint te begrijpen dat er iets is. Ze kan het redelijk omschrijven, maar soms is het best lastig. We probeerden al een ander boekje, maar dit was niet wat we zochten. Ik zag het boek Anders voorbijkomen van uitgeverij van Goor, geschreven en getekend door Sam Loman. Samen met mijn twee dochters las ik dit prentenboek en ik vertel jullie er graag over.

De uitgever

Anders is anders – en dat is heel gewoon! Anders houdt niet van harde geluiden. Hij houdt ook niet van fel licht en sterke geuren, van rommel of heel veel mensen. Daar wordt hij boos van. Of verdrietig. Hij houdt wel van lijstjes. En van dino’s. Daar weet hij heel veel van. Anders is een beetje anders dan de anderen. En dat is maar goed ook. Want hoe saai zou het zijn als iedereen hetzelfde was? Anders is een ontroerend en herkenbaar prentenboek over anders zijn – maar er toch gewoon bij horen!

Onze ervaring

Zoals ik al aangaf hebben wij al eerder een boekje geprobeerd in te zetten om ons bijzonder meisje te helpen met antwoorden en uitleg geven. Maar dit was geen succes, het ging wel over een ander kindje, maar het was niet wat we nodig hadden. Dit boek is voor haar een en al herkenning.

Nadat ik twee bladzijdes uit het boek gelezen hebt zegt ze al: “Hey mama, dat heb ik ook”.  Ze houdt zelf niet van harde geluid, fel licht, sterke geuren en harde geluiden. Daarnaast is rommel bij ons in huis taboe. Ze ruimt alles gelijk op. We werken via een planbord en ze kent de lijstjes van het ochtend en avond ritueel uit haar hoofd.  En…. ze houdt van dino’s.

In het boek leggen ze op een normale manier uit wat Anders mee maakt. En dat het eigenlijk heel gewoon is. Een mooie boodschap. Want ook al zit je kind in het speciaal onderwijs en is er een diagnose, ze is en blijft je kind. En in een klas met allemaal dezelfde kindjes is ze niet anders en kan ze zich prima ontwikkelen.

bladzijde uit het boek anders met allemaal mensen. Onze mening

Het is een prachtig boek met hele duidelijke uitleg over Autisme en vooral de prikkels die er vaak bij Autisme komen kijken. Het verhaal is herkenbaar. Ook de illustraties gemaakt door Sam Loman zijn mooi, maar vooral duidelijk. De emoties zijn goed af te lezen van het gezicht van Anders, zodat het ook voor kinderen met Autisme goed herkenbaar is. Want aflezen van gezichten, dat is nog wel eens een dingetje. Het is een aanrader voor kinderen, en voor ouders is het mooi om voor te lezen.

Titel: Anders
ISBN: 9789000366675
Prijs: €13,99

 

  • Orginaliteit
  • Prijs
  • Kwaliteit
  • Verhaal
  • Prijs
5

Samenvatting

Een mooi en duidelijk boek over Autisme. Zeer  geschikt voor jonge kinderen.

Share on
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk

No Comments

Leave a Reply