Follow:

Recensie: ‘O jee, ik eet – Eetboek voor kinderen met autisme’

afbeelding van een boek

Ik volg Karen den Dekker op Facebook en werd heel nieuwsgierig toen ze aankondigde een boek te hebben geschreven over kinderen met autisme. Toen het boek uitkwam heb ik het mogen lezen. Ik vertel je graag wat ik van het boek: O jee, ik eet – Eetboek voor kinderen met autisme.

De uitgever

Kinderen met autisme hebben behoefte aan duidelijkheid, ook aan tafel. Ze lusten voedsel vaak niet vanwege de geur, de kleur, de textuur en de smaak van het eten. Karen den Dekkers eetboek leert ouders om het eetgedrag van hun kind te verbeteren of te accepteren.

Het boek bevat verschillende handvaten, zoals het ophangen van een weekmenu in de keuken, het goed kijken naar de situatie waarin je kind eet en de stoplichtmethode. De lezer kan meteen aan de slag met de recepten voor gerechten die passen bij de gebruikelijke eetpatronen van selectieve eters.

Er is een hoofdstuk speciaal geschreven voor de kinderen zelf. Stap voor stap leer je hoe een lichaam werkt en waarom het voedsel nodig heeft. Tevens vind je visuele voorbeelden zodat kinderen inzicht krijgen in hun eetgedrag en hun eetgedrag veranderen. Bijvoorbeeld: Hoe voel ik of mijn maag vol zit Of: Hoeveel drinken heb ik nodig per dag? Inclusief 60 eenvoudig te bereiden recepten

pagina uit het boek oh jee ik eet

Mijn ervaring

Ik ben zelf mama van een kindje met een eetprobleem. Tot haar tweede jaar at ze alles. Zelfs dingen die de meeste kinderen niet eten, denk aan zuurkool, spruitjes en karnemelk. Het ging er allemaal in. Toen haar zusje geboren werd, begon ze steeds minder te eten tot op de dag van vandaag. We kregen hulp, maar ze is nog te jong om het te begrijpen en allemaal door te zetten. Op dit moment bestaan haar maaltijden met name uit brood. Via een groep voor ouders van kinderen met autisme kwam ik op de pagina van Karen. Wat ik heel boeiend vind aan het boek,  is dat er veel tips in staan. Tips waar ik zelf nog niet aan gedacht heb. Één daarvan is het ontdekken en proeven van eten. We proberen wel vaak de richtlijn één hapje proberen, maar vaak draait dat uit op een driftbui of dat ze moet braken omdat ze het niet aankan. Karen geeft tips, sommige tips vragen wel wat geduld maar ze zijn wel reëel. Vaak sta je er als ouder niet bij stil hoe moeilijk het voor je kind kan zijn om dingen te proeven en te proberen. Een andere tip die ik ook heel handig vind, is het uit eten: Waar kun je heen en wat is prettig voor je kind met autisme?

voorkant boek o jee, ik eet Mijn mening

Ik ben blij dat het boek er is. Het is vaak makkelijk praten, maar zo gemakkelijk is het allemaal niet en dat weet Karen maar al te goed als je haar boek leest. Haar tips en haar uitleg; het is niet zomaar even opgeschreven, er is echt naar kinderen gekeken. Ik heb er als moeder wel tips uit gehaald. Heel eerlijk: ik heb het boek nog niet helemaal uit. Ik ben nu bezig met het doorlezen van de recepten die erg lekker klinken, maar ook heel logisch dat je ze kunt gebruiken om je kind te leren eten. Het is een echte aanrader als je een moeilijkere eter hebt. Ik heb de proefjes om te proeven en proberen nu klaarliggen om te gaan uitproberen. Ik verwacht niet dat we over een paar weken een ster eter hebben, maar alle beetjes helpen en ik voel me met deze tips en adviezen zelfverzekerder.

Titel: O jee, ik eet. Eetboek voor kinderen met Autisme
Auteur: Karen den Dekker
Uitgever: Graviant Educatieve Uitgaven
ISBN: 9789491337956
Prijs: € 19,95

 

  • Kwaliteit
  • Prijs
  • Inhoud
  • Bruikbaar
4.6
Share on
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk

No Comments

Leave a Reply