Follow:

Wat zetten wij in als hulpmiddelen

Laatst kreeg ik een keer de vraag wat wij in huis gebruiken aan hulpmiddelen om meer structuur en rust te creëren. In deze blog vind je de meest gebruikte hulpmiddelen.

Planbord

Het planbord hangt hier in de keuken, al jaren op dezelfde plek. De dagen onderverdeeld en in grove lijnen met picto’s aangegeven wat er gebeurt op een dag. Niet te veel, want dan is ze snel het overzicht kwijt. Op het planbord ziet ze wie er thuis is die dag of dat ze naar opa en oma gaat. Of ze naar school moet en in welke volgorde alles gaat: eten, naar school, spelen, avondeten, douchen, naar bed. Ook de opvang staat er nog bij. Voorheen ook de juffen, maar school is nu eigenlijk duidelijk, dus ik hoef alleen maar aan te geven als het vakantie is.

Verzwaringsknuffel

Haggi, misschien heb je al over hem gelezen. Het is een verzwaringsknuffel, wij hebben deze via Educadora webshop. Hij helpt als de prikkels te veel worden. Hij is wat zwaarder, waardoor dat hij druk geeft. Dit werkt goed bij stressvolle dagen, spannende momenten en bij het naar bed gaan. Als ze deze op haar buik, rug of benen heeft liggen vindt ze gemakkelijker haar rust en slaapt sneller. Wij zijn er nog steeds heel erg blij mee.

kindje met verzwaringsknuffel hagedis

Huisregels in pictogrammen

Wellicht weet je al dat we twee dochters hebben, de jongste van 5 zit op sociaal gebied verder dan de oudste met autisme. Wat het heel lastig maakt voor beiden. Helaas botst het op zijn tijd bij ons in huis. De jongste heeft als wij niet opletten twee moeders. En dat hoort natuurlijk niet. Het is aan ons om op te voeden en niet aan de oudste om dit te doen. Wij hebben daarom de huisregels uitgewerkt.

Kauwsieraad

Als we een dagje weg gaan of er is een drukke dag op school of bij de opvang dan heeft ze een kauwsieraad. Dit hebben we via kauwsieraden. Het helpt haar met het verwerken van de prikkels. Ze kan hierdoor haar aandacht op iets anders vestigen wat haar helpt met rustig worden. Ook helpt het haar om zich te concentreren en zich af te sluiten voor andere prikkels. Eentje die we ook niet meer willen missen.

Koptelefoon

De koptelefoon om geluid te dempen en te vermijden. Soms gaan we wel eens een dagje weg, ze is prikkel zoekend maar de prikkels zijn ook snel te veel. Dan is de koptelefoon echt een uitkomst. Ook op school met een dag als sinterklaas of carnaval zie ik dat ze de koptelefoon veel op heeft. Hij zit vaak in mijn handtas als we ergens heen gaan.

Reisknuffel

Via Educadora webshop vonden wij een reisknuffel. Een knuffel die gevuld is met onder andere iets van lavendel om rustig te worden. Hij is handig om mee te nemen. Hier wordt hij gebruikt in de auto om de aandacht af te leiden. Ook bij een dagje weg met de trein geeft hij houvast. Door de lucht die vrijkomt en de structuur die in de knuffel te voelen is, helpt het onderweg.

Knuffel in de trein, crunchy animmal

Wat gebruik jij het liefste? Wat is jullie ultieme tip?

 

Share on
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk

No Comments

Leave a Reply