Follow:

Wij zingen het liefst “Dag Sinterklaasje”

sinterklaas kapoentje, suiker hartjes, geheim van sinterklaas, dag sinterklaasje

“Zie ginds komt de stoomboot..” Nou stoomboot van mij mag je terugvaren! Ik hou van de feestdagen ik ben er dol op, maar voor mijn dochter is het een helse tijd. Dus in plaats van ‘Zie ginds komt de stoomboot’ zing ik het liefste ‘Dag Sinterklaasje.

November

Vanaf begin november zie je de eerste versiersels in de winkels komen, meer reclames voor speelgoed op tv. En ik begin aan haar gedrag al te zien dat ze drukker wordt. Uitbundiger, maar ook het tegenovergestelde, in zichzelf gekeerd en boos. Sinds augustus weet ze dat Sinterklaas en zijn pieten niet bestaan. Ze leek het heel mooi op te pakken. Maar ik zie nu steeds vaker een verdrietiger kindje. Een kindje wat verdrietig is dat Sinterklaas niet echt is.

Intocht

Gisteren was hier de intocht, en wat was dit weer spannend voor haar. Ze hield zich afzijdig, maar ergens zag ik ook nog een kindje met een sprankeltje geloof terug. Ze was heel boos en kortaf, en alle prikkels waren veel te veel. Bij het thuiskomen leek het redelijk te gaan. Een vriendin met haar zoontje waren mee. En ze speelden ontzettend leuk samen.

Boos

Maar toen kwam de avond: een boos, extreem overprikkeld kindje. We probeerden alles om haar rustig te laten worden. Terugtrekken, alleen zitten, we overlegden wat ze wilde. Maar het ging van kwaad tot erger. Ze was zo boos en ik denk teleurgesteld. Ze kon het niet vertellen. Maar ondanks alle hulp en waarschuwingen lukte het niet. We besloten te gaan voor structuur, duidelijkheid, kort en bondig.

Structuur

Niet dat je nu denkt “Maar dat moet toch altijd?” Ja, we doen dat ook altijd. Maar we proberen ook te zorgen dat de touwtjes minder strak te houden. We hebben een picto bord, we houden het kort en bondig, geven korte opdrachten. Maar we kunnen soms ook wel eens gewoon de dag laten lopen zoals hij loopt.

Korte opdrachten

Enfin, we besloten korte opdrachten te geven, niet te veel tekst en uitleg te geven, haar rust te geven op een rustige plek. Maar het leek allemaal niet te werken. Tot ze echt over onze grenzen heen ging. We hebben engelengeduld, maar ook dat is op een gegeven moment op. Ze moest eerder naar bed. En we kozen ervoor dat ze vandaag ook vroeger naar bed zou gaan, maar wel met de afspraak als je je best doet, dan mag je gewoon op de normale tijd naar bed.

Dag Sinterklaasje

Gelukkig lijkt het nu weer rustiger te zijn. Maar jeetje, wat blijft dit een pittige tijd. Ik zou het haar zo graag makkelijker maken. We hebben al besproken om dan maar niet te versieren in huis, of de kerstboom niet op te zetten. Maar dan raakt ze helemaal in traantjes, want ze voelt de gezelligheid wel. Ze weet al wat ze krijgt als cadeautjes, ze weet wanneer ze de schoen mag zetten, ze weet wat er gebeuren gaat. Zo hopen we alles maar te beperken. Maar gemakkelijk is het zeker niet. Ik geniet zelf wel van deze dagen, samen met mijn jongste dochter. Maar aan de andere kant ben ik blij als het straks weer januari is.afsluiting liefs de mama van een bijzonder meisje

Share on
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk

No Comments

Leave a Reply