Follow:

Het geheim van Sinterklaas – hoe vertel je dat?

sinterklaas kapoentje, suiker hartjes, geheim van sinterklaas, dag sinterklaasje

Afgelopen zomer zat ik samen met de oudste buiten in de tuin. De jongste zat binnen gelukkig! Wij hebben afgelopen jaar verschillende hints laten vallen over het geheim rondom Sinterklaas. Maar tot nu toe wist ze alles zo te draaien dat het nog allemaal klopte.

Sinterklaas is voor ons een heftige periode. Drukte tijdens het inhalen van de goede man en zijn pieten. De onzekerheid over de cadeautjes en de drukte rondom alles. Voor ons is het een periode van overprikkeling en spanning. Onzekerheid en angsten. Vorig jaar hadden wij al willen vertellen hoe de vork in de steel zat. Maar het lastige was, dat ze nog niet begreep hoe je een geheim moest bewaren. Dit zijn we eerst gaan oefenen om het vervolgens dit jaar opnieuw te vertellen.

Hints

Wij lieten afgelopen jaar een aantal hints vallen. Ze was al in contact gekomen met pieten die gespeeld werden door bekenden. Dit herkende ze wel maar het zat haar niet dwars. De pieten uit Spanje hadden gewoon hulp nodig. En doordat een schoorsteen je handjes zwart maakt, kan dat in het gezicht ook. Logica! Ook had Sinterklaas een hoop hulpsinterklazen, die hem overal in Nederland helpen. Het feit dat er niemand door de schoorsteen past, lijkt nog niet door te dringen. Tijdens een opruimrondje in huis kwam ik een foto tegen van mezelf als piet. Ze zag de foto maar zei niets.

Augustus

Afgelopen Augustus toen we buiten zaten, kwam ze terug op de foto waar ik op stond. “Mama? Jij stond op de foto tussen de pietjes hè?”. Ik gaf haar het bevestigende antwoord. En vroeg haar hoe het kon dat ik een pietje ben geweest. Ze gaf als antwoord dat ik Sinterklaas geholpen heb. Wij hadden het er al over gehad. Als het voor zou komen om dan door te pakken. Ik vroeg haar hoe ze alles zag en stelde een aantal vragen waardoor alles minder logisch werd. En zo vertelde ik haar dat Sinterklaas eeuwen geleden leefde en niet meer bestond.

“Maar mama? Sinterklaas op de televisie is wel de echte.” Ook dat was gemakkelijk op te lossen. Lang leve Flodder. Ik vertelde dat Sinterklaas gespeeld werd door een acteur. Ik verwachte eigenlijk wel een verdrietig meisje te zien, maar er kwamen vragen terug. “Hoe komen de cadeautjes dan in de schoen en voor de deur?” Alles werd eerlijk verteld en uitgelegd. Toen was het goed.

Groot geheim

Ik legde natuurlijk uit dat ze het tegen niemand mag vertellen. Niet tegen de kindjes in haar klas, en ook niet aan haar zusje en de kindjes in de omgeving. Ze doet dit ontzettend goed. Afgelopen week waren we in het tuincentrum bij de kerstmarkt, mijn moeder kocht een beeldje voor in het winterdorp bij ze thuis. Want Sinterklaas was onthoofd. Zonder dat haar zusje het doorhad liep ze naar oma, “Sjjjjjt Oma, je mag dat niet vertellen!”. Zij dacht dat Sinterklaas door onthoofding om het leven was gekomen. Niet echt een onderwerp waar wij het over gehad hadden.

Helpen

Ergens bestaat de magie wel nog. Ondanks dat ze het weet, zie je wel dat ze het allemaal in zich opneemt en geniet van alles rondom Sinterklaas. Maar het lijkt wel wat rust te geven. Ze mag me helpen met de schoenen klaarzetten voor de ochtend dit jaar. Wellicht ook het klaarzetten van de cadeautjes, dit zodat ze het kan verwerken. En het doet haar goed om erbij betrokken te worden. Hopelijk neemt het wat druk weg. We gaan het zien!

Share on
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk

No Comments

Leave a Reply