Follow:

DIY: Planbord maken

Eens een keer een ander soort blog een DIY: Do It Yourself. Ik maakte voor onze dochter een handig, duidelijk en overzichtelijk planbord met picto’s. Tijd om deze eens uit te werken.

Shoppen

Allereerst moet je een magneet/whiteboard hebben. Ik ging op zoek naar een bord wat hier geschikt voor is. Mijn tip, sla het shoppen en zoekwerk over en ga gelijk de Xenos binnen, want daar hebben ze een fijn bord met zeven vakken voor alle zeven dagen. Deze staan er ook boven maar dat doet er verder niet toe.magneebord xenos diy planbord

Benodigdheden

Om een planbord te maken heb je natuurlijk wel wat nodig:

  • Schaar
  • Magneettape
  • Dubbelzijdige tape
  • Papier
  • Printer
  • Snijapparaat (indien je het niet hebt kan knippen ook)
  • Foto’s
  • Pc/Laptop
  • Lamineerapparaat
  • Bordmagneettape en dubbelzijdige tape diy planbord

Een hele waslijst; sommige dingen zijn wel prijzig in aanschaf zoals het lamineerapparaat, maar als moeder van een meisje met uitgestelde diagnose autisme is deze onmisbaar. Ik lamineer veel foto’s voor haar om te visualiseren of grotere picto kaartjes voor school of op vakantie.

Indeling

Omdat wij een kleuter hebben, heb ik de dagen in een gekleurd vakje gezet. Op school gebruiken ze kleuren om de dagen aan te duiden, althans toen ik het planbord maakte. Inmiddels gaat dat best goed zonder kleuren. Op deze manier duiden we de dagen aan.

Picto’s

Daarna ga je de picto’s zoeken en in een overzicht zetten, uitprinten en uitknippen op maat. Picto’s heb ik gevonden op de website van Sclera. Ze zijn duidelijk en spreken vaak voor zich. En de keuze is enorm. Zelf heb ik alles in word gezet. Nadat ze zijn uitgeprint, knip je alles uit. En doet er dubbelzijdige tape achter. Dit is om te voorkomen dat het gaat verschuiven als je het tussen het lamineerpapier doet. Dit scheelt een hele hoop ergernis! Nadat je klaar bent met lamineren, knip je alles op maat. Vervolgens plak je de magneet tape erachter en klaar ben je!

gelamineerde picto's diy planbord

Plannen

En dan is het tijd om te gaan plannen. Ik laat het bovenste stukje open om aan te duiden met een magneet welke dag het is. Ik probeer wel uitgebreid te laten zien wat we gaan doen maar wel met een beperkt aantal picto’s. In sommige weken moet ik echt heel goed de planning bijhouden, andere weken kan ik de touwtjes wat loslaten. Heb ik het fout? Dan krijg ik het toch wel te horen!

Heb je zelf nog leuke tips of vragen? Laat ze me weten.

 

Share on
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk

No Comments

Leave a Reply