Blog post

Neanderthalers

maart 17, 2019

Samen zitten we aan tafel, we eten erwtjes met vlees en aardappeltjes. De jongste eet de aardappels netjes met mes en vork. Maar die erwtjes, dat is nogal een dingetje. We geven aan dat ze met haar handjes mag eten. En ze begint te smullen. Ik kijk vervolgens naast me en zie de oudste, ons bijzondere meisje een vork in een stuk vlees mikken, tilt hem op en begint te eten.

Neanderthalers

Ik moet stiekem wel een beetje lachen, het lijkt soms of we een stel Neanderthalers in huis hebben. Vooral ons bijzondere meisje. Ik heb recentelijk ontdekt dat het een autisme dingetje is. Het geen rust hebben met eten. Schrokken, proppen en geen maat kennen. Maar wat doe je er aan? Want ik ben eerlijk, ik heb er geen zin in om de hele tijd bij elke hap haar tot bedaren te brengen. Maar dat gesmak en allemaal die geluiden aan tafel bevorderen mijn eigen eten niet.

Eetgedrag

Hier proberen we haar aan te spreken op haar eetgedrag. Gewoon heel luchtig, als eet eens wat rustiger of er is tijd genoeg om te eten. Maar na twee happen is ze het alweer vergeten. En we beginnen dat opnieuw, met een lieve glimlach erbij. Dit zodat ze zich niet gaat irriteren en vervolgens een driftbui krijgt.

Smikkelen

Ik kreeg een tijdje terug een filmpje van een kindje van een vriendin, die zat te smikkelen van zijn chips, met geluid erbij en de hand in de mond. Ik gniffelde in eerste instantie, blij dat mijn kind niet de enige is die dit doet. Maar doordat filmpje werd ik wel aan het denken gezet; dus meer kinderen doen dat. Onze jongste doet het niet, die is zo rustig met eten, zelfs zo rustig dat ze chippies ofzo niet eens opeet. En voor ik er erg in heb heeft de oudste haar bakje al leeg.

Geen maat

Ze kent geen maat, bij een verjaardag of feestje moet ik haar enorm afremmen. Ik kan geen grote kom op tafel zetten. Thuis doen we alles in kleine porties. Anders blijft ze eten. En dan ineens krijgt ze buikpijn. Vanuit het niets.

Eetpatroon

Het steekt soms, vooral omdat ik weet dat ze toch flink overgewicht heeft. Haar eetpatroon laat behoorlijk wat te wensen over. En zo goed als het gaat, vangen we het weinig lusten op met brood, tomaatjes en fruit. Maar ik zou het zo ontzettend graag anders zien voor haar. Gelukkig zit haar gewicht haar niet in de weg. En springt en rent ze er vrolijk op los. Ook zwemt ze enorm graag.

Ik ben heel erg benieuwd naar jullie tips en adviezen. Hebben jullie ook kindjes die zo eten?

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige Post Volgende post